Kalvmärkning

Denna tur är en två dagars resa till Girjás Samebys sommarviste Lihti. Det är också Girjás kalvmärknings område, beläget i de västligaste delarna av samebyn, där renarna vistas under sommaren.

Vi kommer att få vara med om en natt med kalvmärkning, där vi kommer att få se hur det går till att märka kalvarna. Eftersom det oftast är för varmt på dagarna för renarna att vara i rengärdet föredrar man att ha kalvmärkningen på natten. Det är då svalare och mindre med insekter som stör renarna.

Det största hindret för kalvmärkningen är vädret. Vi kontrollerar naturligtvis att vädret skall vara bra men i fjällen kan det snabbt slå om till sämre väder. Skulle märkningen bli inställd första natten så har vi alternativa aktiviteter den dagen så som fiske och vandring. Blir det inget första natten stannar vi ett extra dygn i Lihti som ingår i priset.

Dag 1
Helikopter färd till Lihti från Nikkaluokta eller Årosjokk. När vi kommer fram så ställer vi i ordning vårt läger som kommer att bestå av en lavvu (tältkåta) som blir vår bostad där vi sover och äter. Sedan blir det förhoppningsvis kalvmärkning på natten.

Dag 2
Under dagen blir det olika aktiviteter beroende på om det varit kalvmärkning på natten eller inte. Hemresa på kvällen med helikopter annars kalvmärkning på natten och vi stannar kvar en extra natt.

Bra att ha med på denna tur
Bra fjällkläder och vandringskängor/stövlar
Regnkläder
Vandringsryggsäck

Ingår
• Logi Lavvu
• Helpension
• Samisk guide

Period: 18 juli - 28 juli
Längd: 1-2 nätter
Logi: Lavvu
Max: 12 deltagare